U vrijeme brzog života i napredovanja tehnike i tehnologije, gotovo da i ne postoji kuća koja ne posjeduje mikrovalnu pećnicu. Upotreba pećnice je zaista raznolika i služi za pripremu raznih vrsta brzih jela i kolačića te olašava domaćicama pripremu brzih obroka za porodicu i mališane. Mikrovalne pećnice koriste snagu mikrovalova. Odnosno radio valova visoke frekvencije kakvi sekoriste kod TV emitiranja ili mobilnih mreža. U narednim redovima donosimo vam neka od pravila rada mikrovalne pećnice i zanimljivosti koje niste znali a koje su korisne za vas i vaše zdravlje.
Papirne vrećice
Ako ste ljubitelj kokica iz mikrovalne, obične papirnate vrećice nisu ništa bolja alternativa kupovnim kokicama u vrećici koje su pune hemikalija. Bilo kakvo ljepilo ili tinta na vrećici mogu ispustiti otrovnu paru kada se izlože visokim temperaturama. Također, postoji i opasnost da se vaša vrećica zapali tokom ovog procesa. Budite oprezni i ne koristite papirne vrećice u mikrovalnoj.
Smrznuto meso
Osim u slučaju da ćete odmah pripremiti odmrznuto meso, izbjegavajte ovu metodu. Korištenje mikrovalne pećnice može dovesti do toga da određeni dijelovi mesa postanu topli, što može dovesti do razvoja bakterija. Ako meso ne pripremite odmah, velika je šansa da će se pokvariti. Budite pažljivi.
Ulje
Možda ćete htjeti sami napraviti ulje za masažu ili neki drugi proizvod za njegu tijela. Iako ova metoda nije pretjerano opasna, nije ni pretjerano efikasna. Mikrovalna pećnica grije hranu i tekućinu tako da šalje elektromagnetske valove kroz čestice vode, zbog čega one vibriraju i zagrijavaju se. Uzimajući u obzir da ulje gotovo uopće ne sadrži vodu, na ovaj se način neće puno ugrijati.
Svježe povrće
Možete lako kuhati svoje omiljeno povrće u mikrovalnoj pećnici, čak i bez vode. Stavite ih u zdjelu, prekrijte ih plastičnim poklopcem, kako bi zadržali svoje sokove, a zatim postavite mikrovalnu pećnicu na maksimalno nekoliko sekundi.
Pretvorite stari hljeb u svježi
Dan ili dva stari hljeb može biti idealno ukusan, ali problem je što brzo postaje jako suh. Zamotajte ga u vlažnu kuhinjsku krpu i zagrijte ga u mikrovalnoj pećnici 10 sekundi. Ponovite postupak, ako je potrebno, sve dok vaš hljeb ne postane sočan.