Zdravlje

Kako odabrati dječju četkicu za zube?

Kako vam može pomoći masaža

Sigurno često brinete i pitate se kako odabrati dječju četkicu za zube? Sa pranjem dječjih zubića trebalo bi početi odmah nakon što počnu nicati te od prvog dana održavati čistoću. Razlog tome jeste što se nakon obroka nakuplja mnogo bakterija koje mogu prouzrokovati razne probleme. Nakon što se pojavi prvi zubić, lijepo je također posjetiti stomatologa.

Higijena usta bebe

Veoma je važna higijena usne duplje kod mališana koji još uvijek nemaju zube. U tom osjetljivom periodu kada bebe još ne jedu čvrstu hranu potrebno je da se usna duplja, jezik i desni adekvatno čiste. Takvo čišćenje kod beba je preporučeno svaki dan, naročito kada beba duže spava noću. Kako biste laganije očistili usnu duplju kod beba, koristite silikonski naprstak koji se veoma lako čisti i dezinficira. On bi se trebao mjenjati bar jednom mjesečno. Također, čišćenje možete vršiti i vlažnom gazom. Na ove načine bi se trebala održavati higijena usta prije nego što dođu prvi mliječni zubići.

5 koraka za pravilno četkanje zubi kod mališana

 1. Prvo što biste trebali koristiti jeste četkica sa veoma mekanim vlaknima koju biste trebali namočiti u vodu. A zatim je držati pod uglom od 45 stepeni.
 2. Sljedeći korak je nježno kružno četkanje zubića. Morate dobro paziti da ne oštetite zubno meso.
 3. Prednje zube biste trebali prati pokretima naprijed-nazad, a unutrašnjost prema vani.
 4. Na kraju nježno mališanu iščetkajte jezik jer se na njemu uvijek nakupi mnoštvo bakterija.
 5. Kako ne biste mališane mučili ili im stvorili odbojnost za četkanje zubića, neka cijeli proces traje jako kratko. Poželjno je od minut do dvije četkanja.

Četkajte zube zajedno s mališanima

Kada dođe vrijeme za četkanje zubića, kako biste im to vrijeme učinili zanimljivijim, pridružite im se. Samim tim ćete olakšati dosadno četkanje svojim mališanima. Možda ćete uz to i produžiti vrijeme četkanja pa ćete četkanje učiniti i detaljnijim. Kako bi četkanje bilo učinkovitije, možete se natjecati ko će duže i zanimljivije prati zube.

Četkica za zube u obliku slova U za mališane

 • JEDNOSTAVNO ZA KORIŠTENJE: Ova četkica za zube u obliku slova U pomaže u čišćenju zuba sa zabavnim likovima kako bi se olakšale doživotne zdrave navike.
 • 360° ČIŠĆENJE CIJELIH USTA: 360° široka glava četke za čišćenje omogućuje pravilno čišćenje zuba bez pomicanja zgloba.
 • INOVATIVNI DIZAJN U OBLIKU: Prikladan za oblik i mehaniku strukture dječjih zuba.
kako odabrati dječju četkicu za zube
 • Jedinstveno dizajniran za meke dječje desni i osjetljive zube.
 • SILIKON ZA HRANU: Mekan i siguran silikonski materijal, bez posebnog mirisa, djeca se osjećaju zdravije.
 • Naša mekana silikonska glava četke otporna je na visoke temperature i može se dezinficirati.
 • ATRAKTIVAN DIZAJN: Naše četkice za zube su slatke i zanimljive kako bi djecu više zanimalo pranje zubi.
 • To pomaže vašoj djeci da budu spremni za dulje četkanje, a da pritom razvijaju zdrave navike četkanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *