Ljepota i zdravlje

Koliko je važna tjelesna aktivnost i šta su sklekovi?

Koliko je važna tjelesna aktivnost i šta su sklekovi

Tjelesna aktivnost je ključna kada je u pitanju zdravlje tijela ali i stanje uma. Dobra kondicija je usko povezana sa kvalitetom života i sa svim aspektima zdravlja organizma. Stručnjaci preporučuju bar do 30 minuta tjelesne aktivnosti koja će uveliko poboljšati vaše cjelokupno stanje tijela i uma.

Kada razmišljate o tome koja tjelesna aktivnost bi vam odgovarala, to može biti hodanje i plivanje. Kao i trčanje i dizanje tegova, sklekovi, trbušnjaci itd.

Aktivno tijelo će se brže izboriti s bolešću, te će biti sigurnije od oboljenja srca i arterija. Također, ukoliko redovno trenirate bit ćete sigurniji od rizika visokog pritiska, holesterola i masnoća u krvi.

Osim na organizam i na kosti, tjelovježba također pozitivno utiče na zdravlje zglobova. A kod starih ljudi donosi pokretljivost i doprinosti kvaliteti življenja.

Tjelesna aktivnost je zaista mnogostruka korist za ljudski život koja mu doprinosti na mnogim poljima. U nastavku donosimo par informacija koje su vezane za sklekove. Te vam iz ponude našeg shopa izdvajamo jednu zanimljivu spravicu koja će vam pomoći pri izvođenju ove vježbe.

tjelesna aktivnost

Šta su to sklekovi?

Kada je u pitanju aktivacija svh mišića u tijelu, te trošenje kalorija i definisanje mišića, sklekovi objedinju sve tri stavke. Ovo je vježba koja ima jako mnogo prednosti. Uz to ne zahtijeva mnogo vremena, niti prostora kako biste je uradili. Ono što je jako važno znati jeste da sklekovi prije svega jačaju gornji dio tijela. Ali ćete nakon vježbe uvijek osjećati treperenje i aktivaciju u cijelom tijelu.

Ojačajte trbušni zid uz sklekove

Iako su sklekovi vježba za gornji dio tijela, svaki mišić je u toku izvođenja ove vježbe aktivan. Naravno, ukoliko je vježba pravilno izvedena. Trbušni kao i lumbalni mišići su zaduženi za stabilnost kralježnice. Kada ih vježbate oni učvršćuju snagu vašeg trbušnog zida bez potrebe izvođenja trbušnjaka.

Uz sklekove do povećanja energije

Ukoliko se osjećate umorni i iscrpljeno bez razloga iako ste odmorili i imali dovoljno vremena da se naspavate, vjerovatno biste trebali tjelovježbu koja će podići vaš nivo energije. To vrlo lako možete učiniti pomoću sklekova. Oni vraćaju toplinu u vaše tijelo time što vam poboljšavaju cirkulaciju. Samim tim mozak počinje jače funkcionirati, a vaše tijelo će se probuditi i biti spremno za ostatak dana.

Sa sklekovima do jačeg metabolizma

Već smo naveli da su sklekovi pogon za sve mišiće. A samim tim srce mora raditi brže i jače kako bi tijelo opskrbilo krvlju i snagom. Uz sklekove se također razvijaju i pluća jer morate disati pravilnije i brže. Ove aktivnosti utiču na gubitak kilograma, topite masti i vraćate normalnu ravnotežu svom organizmu.

Preklopna daska za sklekove

Ako ne možete izvesti nijedan pravilan sklek, ne očajavajte. Donosimo vam način kako da postupno ojačate i dosegnete snagu za izvedbu svojeg prvog pravilnog skleka.

Krenut ćete s lakšima varijantama skleka i progresivno prelaziti na složenije verzije kako biste došli do pravilnog, klasičnog skleka.

Koliko je važna tjelesna aktivnost i šta su sklekovi? | EbroTrade d.o.o.
  • Multifunkcionalna daska za sklekove namijenjena je jačanju leđa, tricepsa, prsa i ramena.
  • Ručke i daska su izrađeni od otporne ABS plastike, ručke imaju silikonske prituklizne rukohvate.
  • Multifunkcionalna daska je dimenzija 60 x 18 x 2 cm i teži 1,1 kg. Rukohvati na ručkama su široki 13 cm.
  • Daska nudi 10 načina vježbanja: 2 za ramena (crvena boja), 3 za tricepse (zelena boja), 3 za prsa (plava boja) i 2 za leđa (žuta boja).

Našu preklopnu dasnu za sklekove možete naručiti OVDJE.

Za još mnogo zanimljivog sadržaja i proizvoda posjetite našu web stranicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *