Bijela tehnika

Kako očistiti frižider?

kako-očistiti-frižider

Kako bi hrana u vašem frižideru ostala što svježija i kako biste očuvali sve vrijedne sastave, veoma je važno da frižider i zamrzivač budu uvijek besprijekorno čisti. Unutrašnjost frižidera mora da bude najčistije mjesto u vašem domu.

Kako oprati frizider? Frižider je veliki kućni aparat koji se lako čisti spolja, međutim, veoma je važno da se redovno čisti i njegova unutrašnjost. Tegle koje se lijepe za staklene police, mrvice od ostataka hrane u ćoškovima ladica, neprijatan miris koji se osjeća kada otvorite vrata frižidera, sve to ukazuje na potrebu redovnog detaljnog pospremanja i čišćenja rfrižidera. Pitate se kako očistiti frižider na prirodan i brz način? U narednim redovima vam donosimo par zanimljivosti.

NAPOMENA: Nikada ne upotrebljavajte jaka hemijska sredstva za čiščenje jer hrana može da poprimi miris i postane kontaminirana hemijskim česticama. Preporučuje se upotreba tečnosti za pranje suđa rastvorena u mlakoj vodi. Unutrašnjost frižidera možete efikasno očistiti i uz pomoć prirodnih sredstava, koje navodimo u nastavku teksta.

Koliko često čistiti frižider?

Jednom sedmično je idealno, jer se bakterije i drugi toksini akumuliraju brzo. Ukoliko nemate vremena da to radite jednom sedmično, stvorite naviku da brišete stvari i namirnice prije stavljanja u frižider, jer će to pomoći da držite nepoželjne bakterije dalje od frižidera.

Kako očistiti frižider?

Preuredite unutrašnjost frižidera

Prvo ispraznite unutrašnjost frižidera. Detaljno pregledajte sve namirnice, pomirišite ih, provjerite datume na ambalaži. Izbacite sve što vam je sumnjivo. Obrišite ponaosob svaku bocu i teglu sa donje strane, jer su često ljepljive. Meso i mliječne proizvode odložite na neko hladno i tamno mjesto.

Soda bikarbona

Sigurno je imate u kući i pomoću nje možete očistiti frižider. U pet litara tople vode dodajte šolju sode bikarbone i dobijenom smjesom čistite frižider. N ostavlja miris, veoma dobro čisti i nije toksična, što znači da neće kontaminirati hranu.

Limun

Zbog sadržaja limunske kiseline, dovoljno je jako sredstvo da eliminiše bakterije, a prijatan miris je i više nego osvježavajuć. Pomiješajte jednake količine svježe cijeđenog soka od limuna i tople vode i spremni ste za čišćenje.

Ocat

Možete očistiti krpu natopljenu ocatom za čišćenje raznih odjeljaka i ladica koje se mogu ukloniti. Na kraju nastavite sušiti cijeli hladnjak. Rastavljanjem različitih komponenti hladnjaka moguće je ostaviti da se natapaju u otopini vode i octa kako bi se osiguralo bolje čišćenje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *