Sve za kuću i dom

Ideje za uređenje dvorišta

ideje-za-uređenje-dvorišta

U vrijeme kada se vrijednost domova broji ogromnim kvadraturama, elegancijom i modernim stilom, imati bar maleno dvorište pored svog doba je najveći luksuz. Komadić prirode u domu, bašta za uzgoj voća i povrća, te sjajnu igraonica na otvorenom za klince odmor je i bijeg od svakodnevne vreve i užurbanog života. U ovom tekstu vam donosimo nove ideje za uređenje dvorišta koje će osvježiti vaše postojeće ili dati ideju za novo dvorište. Prije nego što vam predstavimo naše ideje za uređenje dvorišta morate znati da je osnova lijepog vanjskog prostora zelenilo.

Koja je svrha vašeg dvorišta?

Prije nego što krenete u planiranje svojih ideja za uređenje dvorišta, najbitnije o čemu trebate razmisliti jeste funkcija odnosno svrha vašeg dvorišta. Da li želite da ga uredite kako bi kuća izgledala ljepše ili želite u dvorištu primati goste, organizovati roštilje, žurke i okupljanja? Kako biste obezbjedili sve što vam je potrebno za uređenje vašeg dvorišta i kako biste na miru mogli realizirati svoje ideje, morate imati jasan plan i cilj.

Ideje za uređenje dvorišta

Kreativne ideje za uređenje dvorišta

Možemo reći da su najčešće tražene kreativne ideje za preradu nekih starih stvari koje će postati ukras dvorišta. Za takve projekte ne trebate dosta novca, sami ćete izrađivati ukrase tako da ćete ih raditi u skladu sa onim što se vama dopada i što smatrate lijepim, što samo po sebi garantuje unikatnost. Iskoristite stare dekorativne boce, stare gume od auta, cigle, palete i još mnogo toga i uredite svoje dvorište po vlastitom stilu te ostavite svoj lični pečat.

Ideje od cigle


Od cigli možete napraviti okvire za biljke – poigrajte se sa oblicima. Cigle su pogodne za realizovanje raznih ideja za uređenje dvorišta.
Ideja za dvorište od cigle je naravno pravljenje staze, što je jeftina i laka opcija. Ukoliko u dvorištu imate drvo, dobra ideja za jeftino uređenje je da napravite prsten oko stabla. Dobra ideja za dvorište od cigle je pravljenje malog mjesta za loženje vatre.


Ideje za dvorište od paleta


Palete su neiscrpan izvor ideja za jefitno uređenje dvorišta i idealna ideja je da ih pretvorite u mjesto za cvijeće. Dodatno ćete ih uljepšati ako ih prefarbate jarkim bojama ili bijelo-sivom kombinacijom.
Od paleta se također može praviti baštenski namještaj. Mašti na volju!

Viseće ljuljačke

Ova ljuljačka za stablo ima čelični okvir i mrežu od konopa otpornu na kidanje, zbog čega je čvrsta i osigurava veliku nosivost. Možete prilagoditi visinu naslona stolice kako bi točno odgovarao. Također možete podesiti visinu cijele ljuljačke kako bi dječja stopala ostala na tlu ili poviše tla prema njihovoj želji. Ljuljanje u visećoj mreži toliko pozitivno utječe na naše psihičko zdravlje da su i studije pokazale promjenu u smanjenju negativnih posljedica stresa i lakše spavanje.

Ideje za uređenje dvorišta

Ljuljačka se može montirati na klasičan način, sa užadima sa strana – omogućit će vam ljuljanje naprijed i natrag. Drugi način je spajanje prstenova, što omogućuje lagano rotacijsko kretanje. Fotelja se može nježno ljuljati, poslužit će kao viseća mreža na kojoj se možete opustiti nakon napornog dana. Uljepštajte sve godišnje sezone uz ovu praktičnu i dekorativnu ljuljačku.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *