Sve za dom

Idealna boja za vaše zidove

Idealna boja za vaše zidove | EbroTrade d.o.o.

Ukoliko se pitate koja je idealna boja za vaše zidove, sigurno ste već u dilemi i ne znate što činiti. Odabir boje za zidove u vašem domu jedan je od najtežih zadataka pri preuređenju interijera. Odabir boja u vašem domu doprinosi izgledu cjelokupnog prostora i to je nešto što prvo ugledamo. Ukoliko se odlučimo za odgovarajuću boju, i napravimo dobar odabir, već smo mnogo posla uradili jer nakon toga, odabir namještaja i ostalih dekorativnih stvari prilagođavamo našem glavnom elementu, odabranoj boji.

Kako ne biste više bili u dilemi, i kako bismo vam bar malo olakšali odabir ili vas potaknuli na nove ideje, obratite pažnju na stavke u nastavku teksta.

Idealna boja

Boje u kuhinji

Odaberite ugodne boje u kuhinji kako bi vam pripremanje i konzumiranje hrane bilo što ugodnije. Za kuhinju su najbolji svijetli i nježni te živi tonovi. Nikako se ne preporučuje upotreba hladnih nijansi sive i plave boje, jer umanjuju apetit. Pored usklađivanja s bojom kuhinjskih elemenata, boju zidova u kuhinji potrebno je prilagoditi i boji pločica ili zaštitnog stakla koji su neizostavan dio svake kuhinje.

Boje spavaće sobe

Spavaća soba je svima omiljeno mjesto u kući. Mjesto gdje se nalazi odmori i spokoj i jako je bitno da nam okruženje bude lijepo kako bi ugodno utonuli u san i ugodno se probudili. Narančasta i crvena boja nisu prikladne za zidove spavaće sobe jer razbuđuju. Zidove spavaće sobe je najbolje bojiti plavom, ljubičastom, sivom ili bež bojom. Neutralne nijanse ovih boja pomoći će Vam da lakše utonete u san.

Boje dnevne sobe

Dnevna soba je prostorija u kojoj svi najviše boravimo tokom dana i noći, s prijateljima, s porodicom, učeći ili je možda i naša kućna kancelarija. Iz toga razloga, trebamo biti pažljiti prilikom odabira boja za dnevnu sobu iz jako mnogo razloga. Prvi razlog jeste dojam kojeg boja ostavlja jer, svi oni koji su nam u posjetu, moraju doći u dnevnu sobu.

Boja zidova također mnogo govori o nama, našem karakteru, našem stilu i jako je bitna za raspoloženje. Također, ono što je neizostavno jeste da uskladimo boje zidove s namještajem i svim dodatnim elementima kako bismo postigli lijep sklad. Najbolji izbor za boje dnevnog boravka su pastelne boje. Posljednjih godina je vrlo popularno ljepljenje foto-tapeta te zidnih naljepnica. Ako lijepite foto-tapete odaberite samo jedan zid u prostoriji, a ostali neka budu jednobojni i usklađeni s bojom koja prevladava na tapetama.

Idealna boja

Šema boja

Postoje četiri vrste mogućih šema boja.

  1. Analogna šema boja. U ovoj šemi boja koriste se boje koje se nalaze jedna pored druge na točku boja. Naprimjer, žuta će se koristiti sa zelenom i narandžastom, a plava će se koristiti sa zelenom i ljubičastom. To stvara šarenu i često umirujuću paletu boja.
  2. Monokromska šema boja. Ova šema boja koristi tonove iste boje s dodatkom bijele ili crne da posvijetli ili potamni boju. Naprimjer, u šemi plave boje ona može da se proteže od blijede nebesko plave do modre plave, a sve tri nijanse iste boje koriste se za stvaranje ovog efekta.
  3. Dopunska šema boja. Komplementarna šema u kojoj su dvije suprotne boje, kao što su plava i narandžasta, koje se koriste zajedno kako bi stvorile dramatične, hrabre i raznobojne šeme, pune energije.
  4. Kontrast šema boja. Šema kontrasta je dramatična. Ovdje se koristi trijada kontrastnih boja, kao što su žuto – narandžaste, zeleno – plave i crveno – ljubičaste. To uvodi više boja i energije u paletu vašeg doma.

Kakav osjećaj želite postići u prostoru?

Prvo pitanje koje biste se trebali zapitati prije odabira nove nijanse za zidove je ‘kakvu vrstu osjećaja želite stvoriti u prostoru?’ Ako želite postići smiren prostor, vaš izbor boje može biti puno drugačiji od onoga kada želite stvoriti energičan osjećaj. Razmislite o vašem raspoloženju, o raspoloženju i mišljenju vaše porodice i najbližih prijatelja i na taj način razmislite o ovoj temi i olakšajte sebi konačnu odluku.

Paintmaxx Originalni krečko 5-dijelni set za čisto i ravnomjerno farbanje

Set za renoviranje za brzo farbanje bez kapanja.

Nikada niste renovirali tako brzo, lako i precizno! “EASYmaxx” PaintMaxx stavlja tačku na ružne mrlje i mrlje nakon farbanja i dosadno maskiranje prije! Boja se jednostavno puni u integrirani spremnik valjka za farbanje, poklopac se zatvara i možete krenuti! Mekana i upijajuća podloga od mikrovlakana optimalno upija boju i ravnomjerno je raspoređuje i bez kapanja – idealno za stropove! Ukoliko želite naručiti, jednostavno kliknite OVDJE.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *