Klima, Uređaji

Kako odabrati klima uređaj

Kako odabrati klima uređaj | EbroTrade d.o.o.

Iako je idealno vrijeme za kupovinu klime izvan ljetne sezone i kada su akcije na klima uređaje u jeku. Kao i njihova ugradnja i dodatni materijal većina se na kupovinu ipak odlučuje tek nakon što se ljetni tropski danu zaredaju i postanu opasnost. U moru različitih klima uređaja i ponude teško je odabrati onu pravu koja će nam odgovarati. Po svim parametrima a ne pomaže ni to što već u startu postoji bezbroj opcija i termina: mobilna, split, multi-split, inverter, BTU, kilovati, ionizacija. Pitate se kako odabrati klima uređaj? Donosimo vam najvažnije savjete za odabir idealnog klima-uređaja. Iako bi se svaka klima trebala prilagoditi specifičnostima prostora koji će hladiti pa je uvijek preporučljivo pozvati stručnjaka da na licu mjesta procijeni kakav je uređaj potreban.

Pogledajte kompletnu ponudu OVDJE.

Vrste klima uređaja


Postoje dvije linije klima-uređaja: standardni i inverterski.

Inverterski se dijele na single (mono) i multi split isteme. Single split sistem sastoji se od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice i daleko je najprodavaniji tip klima-uređaja.

Multi split sistem sastoji se od dvije ili više unutarnjih jedinica te jedne vanjske jedinice, a idealan je za potrebe hlađenja ili grijanja više prostorija odjednom.
Jedinice su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama, a vanjska služi odvođenju topline iz prostora. Često imaju opciju grijanja prostora i uglavnom su visoke energetske učinkovitosti.

Pogledajte kompletnu ponudu OVDJE.

Zdravstveni aspekt


Prilikom izbora klima uređaja, važno je razmotriti stavke koje će poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu. Tradicionalni, standardni klima uređaji sadrže osnovni mrežni filter koji prikuplja čestice i prašinu. Dok mnogi današnji moderni uređaji imaju ionizatore zraka, sustave filtracije UV zraka, ta antivirusne i antioksidacijske filtre. Iako ovi uređaji ne bi trebali biti glavni faktor regulacije kvalitete zraka u vašem domu. Svakako mogu biti od velike pomoći. Također obratite pozornost ako uređaj koji kupujete ima mogućnost održavanja vlage u prostoru . Kako bi izbjegli, u nekim slučajevima, suhu kožu, grlo i oči. Ovo je posebno važno ukoliko planirate ljetne tople dane provesti spavajući pored uključenog klima uređaja.

Ograničenja instalacije


Prilikom instalacije klima uređaja mogu se pojaviti problemi poput zajedničkih zidova. Ili malih balkona koji ograničavaju broj mjesta na koje možete staviti vanjsku jedinicu. Također treba uzeti u obzir i koliko glasna jedinica može biti, dok sve instalacije i popravke treba izvoditi ovlašteni tehničar.

Savjet

Nakon kupovine odgovarajućeg uređaja, trebalo bi voditi računa i o mjestu montaže kako bi se postigla maksimalna efikasnost uređaja. Klima treba da stoji u dijelu prostorije gdje će najmanje smetati strujanje vazduha.
O mjestu ugradnje konsultujte se s registrovanim servisom, jer nestručnom ugradnjom može doći do oštećenja uređaja ili instalacije. Što automatski znači da garancija više ne važi. Kućne split sisteme je najvažnije redovno servisirati prema prema savjetima proizvođača. Najčešće jednom godišnje kada se pored redovnog pranja filtera i kućišta, provjerava pritisak gasa i cjelokupna funkcionalnost uređaja.

Ukoliko se pravilno koristi, u ljetnjim danima klima uređaj predstavlja najboljeg prijatelja. Uz to, postoji mogućnost ugradnje filtera protiv nečistoće. Koji prečišćavaju vazduh od polena i prašine, sitnih čestica ili dima, filtera za osvježavanje prostorija i mnogih drugih.

Pogledajte kompletnu ponudu OVDJE.

Prilikom odabira vašeg novog klima uređaja, savjetujemo vam da pripazite na nekoliko bitnih stavki:

  • Kvaliteta uređaja: jedan od trikova za prepoznavanje kvalitete je u provjeri dužine fabričke garancije. Većina naših klima uređaja ima garanciju u trajanju od 3, a neki u trajanju od 2 godine.
  • Filterski sistem: izuzetno je važan za kvalitetu zraka koji dolazi iz uređaja.
  • Dizajn i niska razina buke: nikako ih ne treba zanemariti. Ipak je riječ o vašem životnom prostoru gdje se želite osjećati ugodno

Pogledajte kompletnu ponudu OVDJE.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *