Uncategorized

Šta treba da znate o kampingu?

Šta treba da znate o kampingu? | EbroTrade d.o.o.

Sigurno ponekad pomislite kako biste voljeli odmoriti par dana u luksuznom hotelu s pet zvjezdica. Ukoliko ste se zapitali postoji li nešto bolje od toga, odgovor je DA. Kampovanje je nevjerovatno iskustvo psihičkog i fizičkog odmora pod otvorenim nebom. Ukoliko ste početnik, a poželjeli ste kampovati, u narednom tekstu vam donosimo šta treba da znate o kampingu. Kampovati znači ostaviti sve iza sebe, i upustiti se u mir s prirodom. S obzirom na to da kampovanje ne znači samo znati postaviti šator nego iziskuje dovitljivost i prilagođavanje sredini u kojoj se nalazite, vrlo je važno da napravite dobar izbor opreme i ograničite se na što manje ličnih stvari…

Šator

Najvažnije je da odaberete dobar šator koji će vam obezbijediti ugodan boravak u prirodi. Danas postoji veliki izbor šatora za različite namjene. Pored kvaliteta platna i šipki pomoću kojih se razapinje šator, svakako obratite pažnju na njegovu težinu, jer je poželjno da je šator što praktičniji za nošenje pogotovo ako se odlučite na planinarske pješačke ture koje ponekad mogu biti vrlo iscrpljujuće. Što se tiče montiranja šatora, birajte što ravniji teren koji nije pjeskovit kako bi šator bio što stabilniji.

Obratite pažnju na težinu šatora

Laganiji šator će vjerovatnije biti izgrađen od osjetljivijih materijala, dok će teži šator biti izdržljiviji. Šator bi trebao težiti otprilike 2,5 kilograma po osobi.

Materijali šatora

Većina današnjih šatora  koristi materijal od sintetičkog najlona. Dok lagani šatori koriste specijalni materijal poput silikona.

Koje su vrste šatora

Većina šatora su dvostrukog sloja i oni imaju unutarnji šator koji diše i biva prekriven vanjskim vodootpornim slojem. Ova kombinacija omogućuje kondenzaciju iz vašeg daha da brzo pređe na vanjski sloj. Šator sa jednim slojem na visokim predjelima i hladnim uvjetima može se zamrznuti zbog nakupljene kondenzacije na površini šatora. Šatori s dovoljno ventilacije omogućavaju vlazi da slobodno ispari prije kondenzacije.

Prostirka za šator i vreća za spavanje

Uvijek postoji mogućnost da nažuljate leđa pa je svakako važno da ponesete vrlo praktične prostirke koje će vam obezbijediti udobnu noć. Ne zaboravite vreću za spavanje, jer noći u prirodi često bivaju svježe, a vreće vrlo su praktične, tople i lagane, tako da odmah možete zaboraviti na dekice i druge prekrivače koji su sve, samo ne praktični za nošenje.

o kampingu

Kako odabrati mjesto za kampovanje?

Kako bi vaš boravak u prirodi protekao što prijatnije, važna je sama organizacija kampa i odabir prostora za kampovanje. Postoje dve opcije – da samostalno kampujete ili da kampujete u okviru uređenog kampa.

Uređeni kampovi udobnija su varijanta boravka u prirodi prije svega zbog izvora vode i struje do pojedinačnog kampa, a postoji i zaštita od sunca i drugih nepovoljnih vrijemenskih prilika.

Kako se zaštititi od krpelja i insekata?

U izazove boravka u prirodi spada i to kako izbjeći ujede insekata i drugih životinja. Jedna od osnovnih mjera predostrožnosti jeste da u šator brzo ulazite i iz njega brzo izlazite, nakon čega ćete ga odmah zašnirati. Na taj način smanjićete šanse da noć provedete u društvu buba i gmizavaca. Pored toga, trebate ponijeti sredstvo u spreju protiv komaraca.

Naša preporuka

Ukoliko još niste odlučiti koji šator želite a početnik ste, preporučujemo vam proizvod iz naše ponude koji će vas oduševiti izgledom i praktičnim montiranjem. Pogledajte OVDJE. Olakšajte sebi kampiranje i avanture u prirodi u samo par klikova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *