Ljepota i zdravlje

Kako ublažiti bol nastalu od čukljeva?

Kako ublažiti bol nastalu od čukljeva? | EbroTrade d.o.o.

Čukljevi su jako neugodne koštane deformacije koja se stvara na području stopala. Osim što jako loše izgledaju, također su veoma bolni i stvaraju velike probleme. Kako ublažiti bol? Zglob na tom dijelu postaje proširen i stvara “gužvu” između palca i ostalih nožnih prstiju. Najčešći je na području stopala, odnosno na prednjem dijelu.

To je zapravo iskrivljenju palca stopala u stranu koje stvara bolne koštane izbočine na unutarnjoj strani korijena palca. Čukalj se može javiti samo na jednom stopalu. Ali može i na oba. Čukljevi se češće javljaju kod žena zbog nošenja neudobne i uske obuće.

Nastajanje čukljeva

Čukljevi nastaju kada prst ispadne iz svog ležišta, pa njegov zglob postane veći, u vidu kvrge. Koža na tom mjestu obično bude normalnog izgleda, međutim dešava se i da bude otečena ili crvena. Ovo nekad može biti i nasljedno stanje. Također može biti riječ i o stresu kojem je vaše stopalo bilo izloženo.

Čukljevi na nogama

Većinom se čukljevi javljaju na stopalima. Međutim, palac nije jedini koji strada. Kada govorimo o čukljevima na nogama, postoje čukljevi na palcu, čukljevi na peti i čukljevi na malom prstu. Pretpostavka je da tome doprinosi pogrešna obuća, uska, ali i visoke potpetice mogu biti problem.

Prevencija

Neki od savjeta za otklanjanje boli na stopalima uključuju ledene obloge. Ako se niste odlučili za operaciju koja predstavlja trajno rješenje uklanjanja čukljeva ili ako nemate izraženu bol koja utječe na kvalitetu života možete koristiti preventivne ortoze koje otklanjaju bol i drže stopala u pravilnom položaju. Preporučljivo je i korištenje anatomskih štitnika.

Simptomi čukljeva

Ove simptome vrlo je lako primijetiti, čak i na samom početku. Karakterizira ih izbočina na stopalima pored zgloba palca, zbog čega cijela gornja strana stopala izgleda proširena. Javlja se bol, a pogotovo jaka osjetljivost na dodir. Mjesto postaje crveno, oteknuto i vidljivo upaljeno. Zbog deformacije se javlja i smanjena pokretljivost. Može doći i do općeg slabljenja mišića stopala te može dovesti do potpune deformacije.

Silikonski fiksatori za čukljeve

Anatomski silikonski štitnici će vam pomoći da uklonite bol te da vaša stopala djeluju i estetski prihvatljivo!

Kako ublažiti bol nastalu od čukljeva? | EbroTrade d.o.o.

Ukoliko se želite riješiti boli na brz i jednostavan način, silikonske fikatore možete naručiti OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *