Uncategorized

Unosite li dovoljno vode u svoj organizam?

Unosite li dovoljno vode u vaš organizam

Kada vas muči glavobolja sigurno se zapitate unosite li dovoljno vode u svoj organizam? Kolika je preporučena doza, i postoji li granica? Preporučeni unos tekućine varira ovisno o životnoj dobi, spolu, tjelesnoj masi, temperaturi i vlažnosti te tjelesnoj aktivnosti. Ljudsko tijelo sastoji se od 75% vode i upravo voda nam je jako potrebna kako bismo mogli živjeti. Kao takva je najbitnija tvar u našem tijelu.

unosite li dovoljno vode

Prvi znakovi da trebate piti više vode

 • Konstipacija crijeva,
 • suha koža,
 • zatvor,
 • umor,
 • dobivanje težine,
 • problemi s probavom,
 • rijetko obavljanje male nužde.

Ako je dehidracija stalna i ne dajete tijelu dovoljno vode, posljedice mogu biti fatalne.

Zašto nam je potrebna voda?

Voda koju konzumirate kroz hranu i piće prolazi kroz cijeli organizam. Jako je važna za održavanje vitalnosti i zdravlja tijela. Ona prolazi u želudac, ulazi u tanko crijevo gdje se uglavnom apsorbira, a ostatak prolazi u debelo crijevo. Nakon toga ona prolazi kroz crijevnu sluznicu u krvotok te u intersticijalno tkivo koje čini okvir svakog organa. Uz to ulazi u stanice svakog organa.

Voda i gubitak kilograma

Voda ne sadrži kalorije pa je zato možete piti kada god poželite. Kada je redovno pijete smanjit će osjećaj gladi a što više vode pijete, manje će se zadržavati u organizmu.

Voda protiv glavobolje

Dehidracija je najčešći uzrok glavobolje pa ukoliko je želite spriječiti na vrijeme, potrudite se da unesete u organizam dovoljnu količinu vode.

Voda i mišićna masa

Ukoliko unosite dovoljnu količinu vode, moći ćete jače vježbati jer ćete imati više energije. Voda također pospješuje rad zglobova i mišića, ublažave upale i pojačava pokretljivost. Voda također pomaže u zaštiti od bolesti kao što je gripa i prehlada. Ukoliko unosite dovoljnu količinu vode, vaše tijelo se opskrbljuje i kisikom što će spriječiti iscrpljenost i nedostatak energije.  

Pomaže optimalnoj funkciji mozga

Naučnici kažu da je adekvatna ravnoteža elektrolita od vitalnog značaja za održavanje tijela u optimalnom funkcionisanju. Nizak nivo elektrolita može da izazove probleme koji uključuju slabost mišića, umor i konfuziju. Dehidracija utiče na pamćenje, pažnju i energiju tako da se morate pobrinuti da pijete dovoljno vode.

Dispenzer za vodu

 • Dispenzer za vodu je pumpa za pitku vodu, izrađena je od ABS plastične školjke vrhunske kvalitete osiguravajući vam zdraviji način života.
unosite li dovoljno vode
 • Naša električna pumpa za vodu jednostavna je za ugradnju i nošenje – jednostavno pričvrstite malu pumpu na otvor boce i pritisnite prekidač.
 • Unosite li dovoljno vode u svoj organizam i da li vam je pitka voda uvijek pri ruci?
 • Kako biste olakšali sebi unos vode i organizam, i kako biste obezbjedili sebi čistu i pitku vodu koja je uvijek nadohvat ruke, ovaj dispenzer za vodu je idealan za vas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *