Bijela tehnika, Sve za dom

Šta trebate znati prije kupovine mašine za suđe?

Šta trebate znati prije kupovine mašine za suđe? | EbroTrade d.o.o.

Pored svih kućanskih aparata koji nam je nužno potreban, niti jedan nam ne štedi vrijeme ali i novac kao mašina za suđe. Perilica posuđa postaje bitan dio svakog modernog kućanstva. Tempo današnjeg života tjera nas na druge dužnosti i izazove, tako da sada možemo jednostavno pustiti našu perilicu posuđa da se nosi s poslom pranja i čiščenja suđa za koje mi nemamo vremena. Ne samo da pere i suši posuđe, već nam štedi trud, vrijeme i, na kraju, ali ne manje važno, novac. U nastavku donosimo savjete – kako odabrati odgovarajuću perilicu posuđa.

Kompletnu ponudu pogledajte OVDJE.

Prije nego što krenete u potragu za idealnom mašinom za suđe, morate obratiti pažnju na sljedeće stavke:

  • kolikim budžetom raspolažete
  • koliko suđa perete i koliko često
  • gdje ćete smjestiti perilicu
  • bez kojih funkcija ne možete

Tipovi perilica za suđe

  • Samostojeće
  • Poluugradbene
  • Potpuno ugradbene

Potpuno ugradbene mašine za suđe kompletno se prekrivaju panelom sa prednje strane, i najčešće su im kontrole na samom vrhu vrata. Savršeno se uklapaju u svaki moderniji dizajn vaše kuhinje u kojoj je većina kuhinjskih elemenata “sakrivena”.

Kompletnu ponudu pogledajte OVDJE.

Samostojeće mašine za suđe nisu vezane ni za jedan kuhinjski element, i one su autohtone, vidljive u vašoj kuhinji. Prednja strana ostaje vidljiva, pa vrlo često sama boja ovih uređaja igra bitnu ulogu pri njihovom odabiru. Dobra opcija je da se gornji poklopac ovih uređaja može otkloniti tako da se oni vrlo lako mogu uklopiti pod pult vaše kuhinje.

Poluugradbene mašine za suđe razlikuju se od samostojećih po tome što im na prednjoj strani jedan dio ostaje vidljiv, najčešće gornji dio gdje se nalaze kontrole.

Posebne opcije

Tihi rad: Postoji niz paketa dostupnih za smanjenje buke koji uključuju tiši rad motora i poboljšavanje izolacije samog uređaja. Noviji uređaji dolaze sa naprednim opcijama koje su već integrirane u sam uređaj, za efikasnije smanjenje buke.

Senzorska tehnologija: Mnoge moderne mašine za suđe rade na principu tehnologije senzora koje na osnovu zaprljanosti posuđa regulišu svoj rad. Ovo doprinosi temeljitijem čišćenju i uštedi vaših resursa. Senzori omućavaju da proces čišćenja postavite sa samo jednim pritiskom na dugme.

Skrivene kontrole: Nova elektronska kontrolna ploča postavljena duž vrha vrata od mašina za suđe vidljiva je samo kada su vrata otvorena. U svim drugim slučajevima skrivena je od pogleda, dajući tako jednu posebnu modernu notu vašoj kuhinji.

Kompletnu ponudu pogledajte OVDJE.

Podesive police: Podesive police vam omogućavaju da podignete ili spustite njihovu visinu tako da možete velike predmete, duge vinske čaše, glomazne escajge i još mnogo toga. Odgoda starta: Pomoću funkcije odgođenog početka, možete vašu mašinu podesiti da radi kada je to najpogodnije za vas. Modeli se razlikuju pa tome što vam daju opciju odgode od 1 sata pa sve do 24 sata.

Modeli od nehrđajućeg čelika: Unutrašnjost od nehrđajućeg čelika puno je trajnija, izdržljivijih performansi i bolje prigušuje zvuk, za razliku od modela koji su napravljeni od plastike.

Filteri hrane: Uređaji koji imaju sistem za filtriranje i odlaganje koji rade zajedno uklonit će i eliminirati i veće ostatke hrane.

Kapacitet mašine za suđe

U perilice od 45 cm u prosjeku stane između 8 i 10 kompleta posuđa, dok perilice posuđa od 60 cm mogu oprati do 15 kompleta.

Stolne perilice posuđa peru oko 6 kompleta posuđa.

Osim o veličini same perilice posuđa, njen kapacitet ovisi i o broju pretinaca i njihovoj podesivosti

U pravilu standardne perilice posuđa dolaze s dva pretinca, a neke imaju i treći za manje posuđe poput jedaćeg pribora.

Kompletnu ponudu pogledajte OVDJE.

Brzo pranje

Ako imaš malo posuđa koje nije jako prljavo, nema potrebe za klasičnim pranjem.

Kratki program pranja pri manjim temperaturama štedi i vodu i struju, a učinkovito opere posuđe. Nije za tavu u kojoj je pohano meso, ali učinkovito će očistiti čaše i tanjuriće. 

Odgoda pranja

Jedna od osnovnih funkcija perilice posuđa za one koji žele uštediti jest odgoda pranja. S ovom funkcijom lako se naredi perilici da suđe pere po noći dok je struja jeftinija.

Koliko duga odgoda pranja može biti ovisi o proizvođaču i modelu perilice. Najčešće se kreće između 2 i 6 sati, iako postoje modeli koji nude i dužu odgodu.

Razina buke

Ako imate kuhinju s trpezarijom ili kuhinju otvorenog tlocrta, tiha perilica posuđa vjerovatno će ići na vaš popis stvari koje morate imati. Zatvorena kuhinja? Buka je možda manje prioritet. Prava razina buke za vas najviše ovisi o osobnim željama.

Kompletnu ponudu pogledajte OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *